Poradytajine maroko

Kocham jedzenie! Kuchnię marokańską także pokochałam od pierwszego kęsa. Co zjeść w Maroku? Jakie dania koniecznie polecam Wam do spróbowania w Maroku? Poniżej moje top 5 🙂

Kuchnia marokańska – uczta dla zmysłów

   Marokańska kuchnia to niezapomniana uczta smaków, aromatów i kolorów. Są dania, których nie można przegapić będąc w Maroku. Poniżej dania, które skradły moje serce i które w pełni oddają ducha marokańskiej gościnności, znajdziesz je w każdym marokańskim domu. Niektóre z nich przygotujesz również sam! Co zjeść w Maroku? Poniżej moje top 5 plus jeden dodatek, który również musiał się tu znaleźć.

1. Kuskus – klasyka marokańskiej kuchni

Kuskus – couscous marokańskie rodziny robią co piątek, to jedno z najbardziej znanych dań kuchni marokańskiej i muszę przyznać, że moje ulubione 🙂  Piątek to święty dzień w islamie, odpowiednik chrześcijańskiej niedzieli. Stąd podaje się świąteczne, dość długo przygotowywane danie, jakim jest kuskus. 
Kuskus przygotowywany jest na parze i podawany z warzywami, ciecierzycą oraz mięsem (głównie kurczakiem lub jagnięciną). W daniu znajdziecie także aromatyczne przyprawy typu cynamon, kurkuma, imbir czy szafran.
 

2. Tajine – smak Maroka zamknięty w glinianym naczyniu

Tajine to danie, które swoją nazwę zawdzięcza stożkowatemu naczyniu, w którym jest przyrządzane. W środku powoli dusi się mięso z warzywami, suszonymi owocami, oliwkami i aromatycznymi przyprawami. Najbardziej popularne wersje to tajine z kurczakiem i cytryną konserwową z oliwkami i ziemniakami czy tajine z jagnięciną i śliwkami.
 
3. Msemmen – marokańskie placki
Msemmen to cienkie, warstwowe placki przypominające cienkie ciasto francuskie. W marokańskim domu moich teściów podawane są na śniadanie lub do popołudniowej herbatki z miętą jako przekąska. Zazwyczaj jadamy je na słodko – z serkiem kiri i dżemem. Czasem teściowa przyrządza wersję wytrawną – z farszem z cebuli, mięsem i przyprawami. 
Msemmen możecie kupić często w przydrożnych sklepach z chlebem i słodkościami. Wystarczy podgrzać je na patelni i zajadać. Podgrzane smakują najlepiej 🙂
 

4. Harira – marokańska zupa z soczewicą i cieciorką

W naszym marokańskim domu teściu jest największym fanem hariry, także często gości ona na stole. To rozgrzewająca zupa z pomidorów, soczewicy, ciecierzycy i mięsa – baraniny lub wołowiny. Zupa jest lekko pikantna, z nutą kolendry i selera.
Nie zdradźcie mnie, ale nie jestem fanką hariry mojej teściowej. Jak dla mnie robi ją zbyt delikatną. Najlepszą harirę jaką jadłam robi moja serdeczne marokańsko-polska siostra Ola, która co zabawne zaserwowała mi harirę nie w Maroku, ale w Danii. Robi ją delikatnie pikantną, idealnie równoważy smaki. Ola tak jak ja ma marokańskiego męża, poznałyśmy się w trakcie przygotowywania papierów ślubnych 🙂 Wspaniałego bloga Oli możecie poczytać tutaj: Blondynka w Maroku – Blog Polki o Maroku. 

5. Pastilla – słodko-słona niespodzianka

Gdy zobaczyłam to danie po raz pierwszy, byłam w szoku. Na górze cukier puder, a w środku mięso…. What?! A jednak smakuje wybornie! Zdecydowanie Twoje kubki smakowe oszaleją, gdy spróbujesz połączenie ciasta filo nadziewanego duszonym mięsem z gołębia lub kurczaka, migdałami i przyprawami, posypane cukrem pudrem oraz cynamonem. To danie, które podaje się w Maroku na wyjątkowe okazje.

 

Maroko jedzenie
Teściowa co piątek przygotowuje kuskus. A gdy jesteśmy w Maroku, nawet dwa razy w tygodniu, gdyż jesteśmy wielkimi fanami tego dania.
kuskus maroko
Najstarsze wzmianki o kuskusie sięgają XII wieku, choć prawdopodobnie był znany wcześniej w berberyjskich społecznościach Afryki Północnej.
sałatka marokańska
Sałatkę marokańską podaje się jako dodatek do obiadu. Będzie także idealna ze świeżym pieczywem i herbatą.
Marokańskie danie, które przygotujesz w domu
U góry moje top 5 bez spróbowania których nie wracajcie z Maroka 🙂 Ale jest jeszcze jedno danie, o którym muszę napisać, a które bez problemu przygotujecie w swoim domu – sałatka marokańska. Jest mega prosta, ale jakże pyszna! To połączenie pomidorów, ogórków, cebuli i świeżej kolendry, skropiona oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Do tego sól, pieprz i opcjonalnie odrobina kuminu.
W marokańskim talerzyku taka sałatka będzie wyglądała przepięknie i na pewno umili Wam dzień 🙂 Marokańskie talerze dostępne są w naszym sklepie marokańskim: SPRAWDŹ TUTAJ 

Dania powyżej to prawdziwe smaki Maroka. A które danie jest Waszym TOP 1 jeśli chodzi o marokańską kuchnię? 

Co zjeść w Maroku? Każdy na pewno ma swoją listę. Jeśli byliście w Maroku, dajcie znać w komentarzach co jedliście, co skradło Wasze serca lub przyprawiło o mdłości 😉

 

Maroko / skarby Maroka


 Wybierasz się do Maroka? Masz pytania? Pisz do nas, chętnie pomożemy, podpowiemy, doradzimy.

email:  [email protected]

maroko jedzenie
Siostra męża często przy okazji jakichś mniejszych lub większych uroczystości podaje tego typu talerz sałatek. W środku ryż z tuńczykiem, groszkiem, kukurydzą, a dokoła różnego rodzaju warzywa: buraczki, grillowana papryka, ogórki, marchewka, ziemniaki, pomidory.
maroko jedzenie
Wersji dania tagine jest mnóstwo! Najbardziej popularne tajine to: kurczak, kiszona cytryna i oliwki lub tajine z jagnieciną i suszonymi śliwkami i morelami - mój ulubiony. Popularny jest także tajine warzywny lub tajine z klopsikami (kefta) i jajkiem.
ciastka maroko
Jeśli gdzieś na marokańskim targu lub w sklepie zobaczycie te ciasteczka, nie wahajcie się je zakupić! To marokańskie masapan (massepain) - delikatna masa z mielonych migdałów i cukru, aromatyzowana wodą z kwiatu pomarańczy lub wodą różaną. To małe dzieła sztuki.
ryby marokańskie
Będąc w Maroku, koniecznie jedzcie ryby i owoce morza. Tu smakują najlepiej, a Marokańczycy serwują je wyśmienicie. Ja wręcz pożeram ryby każdego dnia podczas każdego wyjazdu do Maroka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Opublikuj komentarz